Domači ljubljenčki in otroci

hišni ljubljenčki in otrocihišni ljubljenčki in otroci

Se je tudi vam zgodilo, da želi vaš malček majhnega kužija? Če ne kužka, pa mucka ali kako drugo kosmato kepo. Če imate otroke že v osnovni šoli, sem skoraj prepričana, da se vam je. Pa se vam je mogoče zgodilo tudi to, da ji je oči potem to željo tudi uresničil in pripeljal domov mladega kužka?

hišni ljubljenčki in otroci
hišni ljubljenčki in otroci

No, pri nas se je nedavno nazaj zgodilo ravno to in sedaj moramo poleg vseh otrok skrbeti še za hišnega kosmatinca. Hčerka se je sicer z nami dogovorila in obvezala, da ga bo ona vozila na sprehode in na sploh skrbela zanj. Iskreno pa se zelo bojim, da ta naloga lahko kmalu preide na starše, če se ne bomo na začetku čisto vsi strogo držali njene na novo pridobljene odgovornosti.

Pasja šola

Seveda mi hčerka, tako kot tudi ostali otroci, zelo pomaga pri oskrbi, tudi ko ga je potrebno okopati in vsako jutro sedaj tudi prej vstane, ker je potrebno kužka peljati na sprehod. Vendar sem v končni fazi zmeraj zanj odgovorna sama in ker nisem imela še nikoli prej psa, sem se odločila, da ga peljemo v pasjo šolo. Ker bi radi, da se nauči vzgoje tudi hči, ga na treninge vodiva skupaj.

Ne morem vam torej dati nasveta, kako preprečiti otrokom, da pri vas izsilijo hišne ljubljenčke, ampak če ste res veliko zaposleni, vam svetujem, da si omislite živali, ki zahtevajo malo manj pozornosti in nege.

hišni ljubljenčki in otroci

Posvojite živali v zavetišču

Vsaka žival si zasluži dostojnega življenja, veliko jih pa je žel takšnih, ki jih ljudje zavržejo, ali pa preprosto nimajo nikogar, ki bi za njih skrbel. Zato dajte možnost raznim zavetiščem in jih obiščite sprva kar sami, da se izognete odrekanju več živalim, ker boste morali otroku kar nekajkrat reči ne, dokler ne najdete živali, ki bi bila primerna za vaš dom.

Izrednega pomena je namreč, da imate primerne pogoje za določeno pasmo. Veliki psi znajo kar precej pretrpeti v majhnih stanovanjih – saj se še spomnite filma Sreča na vrvici kajne?

Živali v akvariju

Če se otroci navdušujejo nad biologijo in znanostjo lahko razmislite o tem, da bi doma postavili akvarij. Ko imajo preveč zaposlene urnike in preprosto veste, da ne bodo mogli skrbeti za kosmate štirinožce, potem lahko razmišljate tudi o ribah ali želvah, ki jih imajo ljudje navadno v akvarijih. Ne smete pa pozabiti, da boste imeli največ dela starši, vsaj na začetku, dokler otrok ne naučite kako sami počistijo akvarij.

Lahko izberete tudi med manjšimi kosmatinčki, kot so hrček, zajček ali pa morski prašiček. Prinašajo malo manj skrbi kot naprimer pes, a se vseeno lahko otroci z njimi igrajo, jih negujejo in crkljajo.

hišni ljubljenčki in otroci

Kako na živali vpliva prihod novorojenčkov?

Kaj pa za vse vas, ki imate že dolgo časa v stanovanju živali? Verjetno je jasno, da živali na prihod novih družinskih članov reagirajo različno, vendar v veliki večini lepo skrbijo za otroke. Dobro razumevanje z otroci se pokaže v večini primerih, če je odrasel pes že dobro navajen na gospodinjstvo.

Živali lahko prinesejo mnogo pozitivnih lastnosti vašemu otroku

Otrok se lahko nauči ogromno samostojnosti, s tem ko mu predate odgovornost da skrbi za živo bitje. Dobro se prepričajte že preden pripeljete novo žival domov, da so otroci res dobro informirani in da se dobro zavedajo, kako se jim bo življenje spremenilo in kaj vse bodo morali čez dan storiti, preden se bodo lahko posvetili svoji ustaljeni rutini. Naložite otroku naloge, da je zadolžen za kopanje, krtačenje in predvsem za vsakodnevne sprehode.

hišni ljubljenčki in otroci

Otroci v svojih ljubljenčkih pogosto najdejo pravega prijatelja in zaveznika, tako da je na koncu vsa skrb in delo povezano s tem, kmalu pozabljeno. Čudovito je gledati to pristno vez, ki se lahko ustvari med človekom in živaljo.

Prijetne sprehode,

Tina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja