Naučimo se reciklirati skozi igro

Naučimo se reciklirati skozi igroNaučimo se reciklirati skozi igro

Svoje otroke že od malega učim recikliranja. To se mi zdi pomembno, saj kasneje ni težav s prilagajanjem in je ločevanje odpadkov nekaj samoumevnega. Učim ju, da ločita vsak odpadek posebej, sedaj pa včasih popravita celo očka, če vrže kakšno plastiko med mešane odpadke.

Danes je ekološka onesnaženost največji problem našega planeta in ker imamo Zemljo eno samo, moramo tretirati masovno onesnaževanje tudi kot naš osebni problem. Prvi koraki so nedvomno ozaveščanje vseh ljudi, vendar starega konja veliko težje naučimo trikov, zato naučimo najprej mlade. Oni pa bodo sčasoma naučili nas, kaj bi lahko naredili še boljše, da bi ohranili svet še bolj zelen.

Naučimo se reciklirati skozi igro

Vsako recikliranje šteje

Vsak odpadek v gospodinjstvu lahko poskušamo zmanjšati in prav je, da že od malih nog poskušamo naučiti otroke, kako se lahko potencialne odpadke spremeni v lepe stvaritve.

Za naši deklici smo našli dva aktualna seta, s katerim se igrata in hkrati učita kako uporabiti odpadni material za kreativne igre.  V prvem Recycle Me kompletu za toaletne tube je več motivov, s katerimi lahko otroci spremenijo odpadne toaletne tulce v zabavne igrače.

Lahko napravijo morsko deklico, kačo, izrezljate sovo, napravite grajske stolpe ali pa si hčerka lahko naredi metuljčka s katerim bo letala po sobi. Z drugim setom pa reciklirajo škatlice za jajca in jih spreminjajo v različne živali kot je sovica, gosenica, ribica ali pa iz škatlice napravijo uporabno pustno masko.

Naučimo se reciklirati skozi igro

Tukaj gre seveda zgolj za idejo, kako razložiti svojim otrokom da je onesnaževanje nesprejemljivo in kako lahko le z malo truda močno pripomoremo k recikliranju in ponovni uporabi.

Na voljo je še veliko različnih setov, tako da malim ne bo zmanjkalo idej za kreiranje, izbirajo lahko sete med vesoljskim svetomdžunglo in setom za ustvarjanje eksperimentov.

Glavna ideja teh kompletov je ozaveščanje mladine, da je z nekaj domišljije možno predelati še čisto uporabne stvari v nekaj lepega in kreativnega, namesto ustvarjanja dodatnega onesnaževanja.

Mi smo doma, skupaj z njimi seveda, pripravili njihove lastne koše za ločevanje, kateri so bili vsi iz recikliranega materiala. Te smeti potem skupaj z nami nesejo v zabojnike in pri tem po navadi celo zelo uživajo. Tako dobijo tudi pomembno lekcijo iz tega vidika, kam gredo vse te smeti in takrat je naloga nas kot staršev, da jim iskreno ampak ne spet preveč zavozlano razložimo, kakšna je ekološka situacija na našem planetu.

Naučimo se reciklirati skozi igro
Naučimo se reciklirati skozi igro

Ste že slišali za zero waste?

Mogoče ste se že spoznali z izrazom zero waste, ki je sedaj moderen prijem mladih ekoloških borcev, s katerim nas želijo pritegniti, da ne proizvajamo več odvečnih odpadkov. Ko me je prijateljica prvič spoznala s to oznako, sem z odprtimi usti samo izbuljila oči in jo vprašala: »Kako je to sploh mogoče, če pa imaš otroke?«

Vendar je po dolgih razlagah in primerih tudi meni postalo razumljivo, kako ni spet tako neverjetno živeti na tak način, je pa potrebno nekaj odrekanja in moraš biti malo bolj spreten v organizaciji gospodinjstva.

Zero waste je dolgoročna okoljevarstvena strategija, pri kateri je primarna izdelava takšnih izdelkov, ki jih je mogoče dolgo uporabljati, predelovati, reciklirati in predvsem ponovno uporabiti. Če bi vsak prebivalec poskrbel, da bi živel na tak način, bi bilo na našem planetu trenutno občutno manj odpadkov, oziroma bi jih teoretično potem ne pridelovali nič več.

Problem zero waste filozofije je ta, da na trgu ni dovolj izdelkov ki bi se prodajali brez embalaže in hkrati tudi ljudje nismo izkušeni do te mere, da bi zmeraj s seboj v trgovino nosili deset steklenih loncev, pa verjetno še marsikaj drugega. Glavna ideja je namreč ta, da ne uporabimo nobenega izdelka z enkratno embalažo in tako sami poskrbimo za vrečke in steklene kozarce za odnos surovin iz trgovine domov.

Naučimo se reciklirati skozi igro

Na srečo se pojavlja vedno več prodajaln, kjer nudijo izključno prodajo izdelkov brez embalaže.

Ne pozabite, vsaka embalaža manj bo naredila ta svet lepši, zato ne odlašajte z učenjem recikliranja svojih otrok in jih seznanite s posledicami, če tega ne bomo počeli.

 

Uspešno ločevanje,

Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja