Od zibelke do prvih korakov

Od zibelke do prvih korakovOd zibelke do prvih korakov

Naj vaši dojenčki spijo tam kjer vi želite

Vsaka mama ve, kako zelo si vsak dojenček želi biti ves čas v naši bližini. Seveda to ne gre, ko pa imamo še ogromno drugih opravil. Zmeraj je pravilna oddaljenost ključnega pomena, saj ne moremo biti ves čas ob svojih otrocih, preveč stran od njih pa prav tako ne gre, saj jih moramo slišati kdaj se prebudijo ali so v kakšni neprijetni situaciji.

Vsak starš je verjetno najbolj srečen, tako kot jaz sama, ko si lahko od napornega dneva malo odpočije, v trenutku ko gredo njegovi otroci spat. Vendar vedno žal ni tako, po navadi ko se vesela vrnem iz otroške spalnice, opazim nepospravljeno posodo, razmetane igrače in zopet ne pridem do iskanega počitka. Po eni uri pospravljanja pa se končno uležem na posteljo in seveda kot bi se zmenili, iz sosednje sobe zaslišim glasni jok.

Večino staršev se že v času nosečnosti pripravlja na oblikovanje otroške sobe, na koncu pa razočarani ugotovijo, da njihov dojenček ni rad sam v svoji čudoviti sobi, temveč želi biti v bližini staršev. Zato se kaj kmalu zgodi, da se zibelka premakne v spalnico kjer spimo starši. Majhni otroci se v tihi sobi mogoče počutijo osamljeno, ali celo ogroženo, bližina starševske postelje pa je za njih dobrodošla in ponavadi otroci zelo radi prespijo skupaj s starši v njihovi postelji.

Od zibelke do prvih korakov

Prenosna zibelka je praktična rešitev

Jaz imam našo zibelko večino časa postavljeno kar zraven zakonske postelje, saj se ena stranica enostavno odpre s pomočjo zadrge in je tako dostop do dojenčka čisto enostaven. Včasih pa med kuhanjem jedi, za katere potrebujem več časa, prenosno zibelko premaknem kar v jedilnico, da imam nad njem zmeraj pregled in tako bolj mirno kuham.

Mi smo izbrali prenosno zibelko tudi zato, ker smo ves čas na poti in že pri odhodu na vikend sta se enostavnost pri pakiranju in prenosna torba za nas izkazali kot neprecenljivi. Poleg tega je tudi zelo prilagodljiva, saj ima 6 različnih nivojev, spodaj pa ima tudi odlagalno poličko.

Od zibelke do prvih korakov

Raste z vašim otrokom

Če pa se rajši držite domačega ognjišča in imate radi svojega dojenčka na enem mestu in iščete ležišče na katerem bo spal dalj časa, si preverite lastnosti zibelke Noona 4 v 1. V tej posteljici bo vaš otrok lahko spal do desetega leta, saj se njena velikost lahko preoblikuje in bo tako rasla z vašim otrokom od rojstva do šolskih dni.

Pri tej mi je posebej všeč da postelja ni rezultat industrijske serijske proizvodnje, ampak so vsi leseni elementi ročno obdelani in naravne “nepravilnosti” lesa niso popravljene.

Od zibelke do prvih korakov

Spanje mamic

Kako pa kaj spite mamice? Jaz sem bila prve pol leta v totalnem pomanjkanju spanja, prva dva meseca je še nekako šlo, ko je bil doma tudi moj mož, kasneje pa dojenčica eno uro ni mogla zdržati brez mene.

Ker se dojenčki ne morejo pri spanju prilagoditi nam, se moramo mamice prilagoditi njihovemu spanju. Mnogo staršev skrbi, da niso dobri starši, če otrok ponoči ne more spati sam, vendar moramo razumeti da se dojenček šele privaja ločitve od mame in spoznava, da nista več eno. Zato, ko mame ni več v njegovem vidnem polju protestira, Jean Piaget je ta koncept poimenoval separacijska anksioznost ali ločitvena tesnoba in nastane pri približno 6. mesecu starosti.

Ko sem spoznala ta koncept mi je bilo malce lažje pri srcu in res včasih nisem več takoj reagirala na jok in včasih se je res po parih minutah umirila in zaspala. To sem si razlagala tako, da se je sprva samo ustrašila kje je, ker ponavadi največ joka takrat ko mi zaspi v naročju in jo potem oddam v njeno posteljico. Kasneje pa sem jo poskušala uspavati tako, da je že ležala v posteljici in se tako privadila na okolje že preden je zaprla oči in rezultati so bili neverjetni.

Od zibelke do prvih korakov

Mogoče sem razvozlala njene težave, ali pa se je preprosto samo navadila na bivanje z nami in sem se v vsakem primeru preveč sekirala in po nepotrebnem študirala rešitve za mirno spanje. Ampak mi ni niti malo žal, samo da otrok spi in je srečen konec za nas vse.

Tudi vam in vašim malčkom želim prijetne sanje,

Tina

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja