Vse kar morate vedeti o previjanju dojenčkov

previjanje

Spremembe v stanovanju po prihodu dojenčka

Ko pridejo dojenčki iz porodnišnice, se novopečeni starši velikokrat vprašajo kaj vse potrebujejo v stanovanju ob novi spremembi. Midva z možem sva se pri prvem otroku samo spogledala ob prvem prihodu domov in čeprav je bilo stanovanje prebeljeno in zaščiteno, vseeno nisva točno vedela kaj vse morava še postoriti, da bo za dojenčka kar se da poskrbljeno.

Pogosto spregledamo izredno pomembne površine, kjer našega novega člana previjamo. Tako pomembne so zato, ker vsaj na začetku dojenček prebije ogromno časa na previjalnih površinah, saj se plenice zelo pogosto obračajo, kot zna to potrditi vsaka mama. Vsak lahko najde temu primerno rešitev, nekateri previjajo kar na postelji z ustrezno zaščito ali celo na pralnem stroju, mi pa smo se po enomesečnem eksperimentiranju odločili za nakup previjalne mize, ki je sprva nismo imeli.

Otroške komode po večini vsebujejo velike predalnike in jih tako lahko uporabljate še dolgo let ko bodo otroci že starejši, saj je nastavek za previjanje snemljiv. Pri kupovanju previjalne mize bodite pozorni na širino, saj na ozki mizi kmalu ne bo ostalo veliko prostora za vašega odraščajočega otroka.

Ko previjanje ni več enostavno

Naša druga hčerka je izredno pridna, posebej v primerjavi s prvo, vendar že pri osmih mesecih nikakor ni več »pustila«, da jo normalno previjemo. Na vsak način se je želela obrniti na trebuh in ni hotela ostati na hrbtu. Tako sem prišla do mnogih novih ugotovitev, kako zamotiti dojenčka med previjanjem, ki bi jih rada delila z vami.

Najlažje je seveda, če je doma očka in priskoči za par minut na pomoč in je plenička previta kot bi mignil. Drugače pa svetujem da na previjalni mizi namestite nekaj igrač, kot so glavnik, dude, flaške in podobni objekti, ki otroku seveda niso škodljivi. Naši starejši punčki je bila kot dojenčku na primer najbolj atraktivna igrača navadna vrečka, katere ji nismo pustili imeti brez naše prisotnosti, saj je dojenčkom zelo nevarna zaradi možnosti zadušitve.

Otroku bo to pritegnilo pozornost in vsaj naši mlajši hčerki je bilo to čisto dovolj, da je ostala na hrbtu in se igrala s kakšno igračo. Zmeraj sem ji dala eno od postavljenih igrač v roke, velikokrat je bila to tudi plenica in ob njeni čvrsti drži sem nemalokrat pač morala vzeti drugo plenico, ker te seveda ni hotela vrniti.

Drugi način je pa seveda pogovarjanje oziroma ogovarjanje in razna mogoča oponašanja živalskih glasov, če ste za to ravno pri volji. Tako se bo otrok tudi »od plenic« naučil ponavljati živalske zvoke, ki jih bo kmalu znal povezati s pripadajočimi živalicami.

Kaj vse potrebujemo pri previjanju?

Najprej grem sama v otroško omaro po čista oblačila in svežo pralno plenico z vložkom. Pripravim si mlačno vodo, vse ostalo pa imam že pripravljeno pri previjalni mizi, se pravi krema za dojenčke, sveža krpica za umivanje, brisačo in papirnate robčke, ter obvezen koš za plenice.

Šele ko imate vse pripravljeno, lahko svojega dojenčka odvijete in med previjanjem stojite zmeraj ob njem, za kar morate imeti vse  pripomočke na dosegu roke, če ne želite da se vaša mala »kepica« kam odkotali.

Nasveti za previjanje s plenicami za enkratno uporabo

Potegnite prednji del plenice med nogami na trebuh. Zavihajte zgornje robove navzven: plastika se ne sme dotikati dojenčkove kože. Odstranite zaščitno folijo z lepilnega traku in zlepite stranski in srednji del plenice. Potem trdno zalepite še drugo stran. Pazite, da elastični zaščitni trakovi ob nogicah ne bodo obrnjeni navznoter,  to lahko otroka zelo tišči.

Kam z vsemi plenicami?

Presenetljivo veliko plenic se nabere pri tako majhnih dojenčkih, pri prvem otroku se pri nas temu nismo mogli načudit in so nas plenice dobesedno preplavile.

Zmeraj večji bodo postajali vaši dojenčki, več bodo pojedli in hkrati posledično bolj polnili svoje plenice. Teh pa se na dan lahko nabere kar veliko in je dobro načrtovati tako, da se nabirajo na enem prostoru ločenim od ostalih gospodinjskih odpadkov. Ko se vam bodo po celem stanovanju začele nabirati polne plenice vaših dojenčkov, je to skrajni čas da si omislite koš za plenice.

Gre za jekleni koš za plenice, premazan s posebnim premazom in neprodušnim tesnilom, tako da se v vašem stanovanju ne bodo mogle zadrževati neprijetne vonjave. Pokrov koša je prav tako dobro izoliran, ker ga obdaja guma.

Koš je izjemno varčen, saj za uporabo ne potrebuje posebnih vrečk. Mi ga imamo večino časa postavljenega kar v kopalnici, ker največkrat otroke negujemo kar tam in ga po potrebi tudi premikamo po stanovanju, saj mu prijazna oblika dopušča postavitev v vsakem kotičku. Če vam ni všeč v srebrni, so na voljo tudi v črni, mint, rožnato zlati in pastelno roza barvi. Je dobitnik mnogih nagrad na svetovnem nivoju, na področju pripomočkov za najmlajše člane družine.

Razlika med pralnimi in plenicami za enkratno uporabo

Koša za plenice pa ne boste potrebovali če se odločite za pralne plenice, res pa je da boste imeli čez teden za oprati kakšno »žehto« več ali dve.

Ekološko gledano so plenice za enkratno uporabo okolju zelo škodljive, saj predstavljajo 10 % vseh nerazgradljivih odpadkov na planetu. Zato smo se mi pri drugem otroku odločili da vložimo v pralne plenice navkljub začetnemu strahu, kako bo to zahtevno.

Najbolj je bil prestrašen očka, ki se je ravno specializiral za previjanje z enkratnimi plenicami in bil ponosen kako mu gre dobro od rok. Na začetku smo si tako še kdaj pomagali s kakšno »plastično« plenico, kot jih zdaj v hecu poimenujemo, smo se pa zelo navadili na pralne plenice in v bistvu sploh ni tako bistvene razlike in tudi očka že dobro opravi svoje delo.

V prvih dveh letih življenja, oziroma v času previjanja, vsak otrok z enkratnimi plenicami pridela eno tono odpadkov, računico koliko to nanese na približno 20000 otrok, ki se rodi na leto v Sloveniji, pa lahko naredite sami.

Na drugi strani pa so bombažne plenice proizvedene iz naravnih materialov in dojenčkova koža lahko normalno diha in je zmeraj vzdrževana optimalna temperatura v plenici.

Potrebujete zgolj približno 25 bombažnih plenic, ki jih lahko uporabljate za druge otroke in je tako finančno zelo ugoden nakup, pri enem otroku lahko privarčujete tudi 50 % denarja, ki je namenjen previjanju dojenčka.

 

Želim vam enostavno previjanje,

Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja