Vzgajajmo športne navdušence

Vzgajajmo športne navdušenceVzgajajmo športne navdušence

Pri nas doma je žal zelo redko kaj bolj navdihujoče kot gledanje risank, vendarle pa ena stvar le obstaja in to je nogometna igra. Takrat smo mame zaradi blatnih oblačil in obutev sicer primorane oprati še dodatno rundo, vendar se za zdravo rekreacijo in veselje otrok, to zmeraj poplača samo po sebi.

Danes so drugačni časi kot ob našem odraščanju, zmeraj več otrok presedi doma, delno je za to kriva tehnologija, delno pa tudi mi sami ker jim ne dajemo pravega zgleda.

Z možem sva se odločila pokazati svojim otrokom, kako sta lahko druženje in šport najboljša zabava za mladino vseh generacij. Na srečo je moj mož rekreativni nogometaš in otroke (naše in še kakšnega sosedovega) vsako nedeljo navduši k igri tako, da gre sam igrat s prijatelji nogomet, otroci pa jih gledajo in tako pridobivajo navdušenje nad igro. Gledanje sicer traja le kakšnih 15 minut, potem pa zmeraj najdejo kakšno staro žogo in si jo nato brcajo in podajajo, vse dokler jih očka ne polovi in odpelje domov.

Vzgajajmo športne navdušence

Nogomet je najbolj priljubljen šport na svetu, tukaj ni nobenega dvoma, tako tudi vsakega otroka vidimo z veseljem brcati žogo, ki bi se morala nahajati v vsakem stanovanju. Tisti malo manjši sicer potrebujejo še malo treninga z mehko nogometno žogo, da bodo lahko dohiteli starejše bratce in sestrice in da se ne poškodujejo pri igri.

Poleg žoge, pa za tisto čisto pravo nogometno tekmo potrebujemo tudi čisto prave nogometne gole. Včasih smo pri nas postavili dve palici na vsako stran in malo brcali.  Za naše najmlajše pa imamo sedaj na voljo tudi zložljive gole, ki jih lahko kamorkoli vzamete s seboj, saj so zelo priročni za vsak transport.

 

Mi jih imamo kot obvezno opremo zmeraj s seboj ko gremo na vikend ali počitnice.

Vendar ne smete pozabiti, da otroci jemljejo nogomet kot zabavo, če imate starejše otroke ki obiskujejo treninge nogometa je to zelo pohvalno, ampak seveda zgodba zase.

Otroci se radi igrajo, takoj pa ko pride zraven tekmovalnost in štetje golov, vaši najmlajši morda še ne razumejo najbolje, kako se sprijazniti s porazom. Zato morate biti zelo pazljivi, da ne boste imeli prevelikih pričakovanj od otrok pri kateremkoli športu, saj jih morda ravno to odvrne.

Saj veste, ko se naučite zgubljati, boste znali tudi zmagovati.

Vzgajajmo športne navdušence
Vzgajajmo športne navdušence

Kam v slabem vremenu?

Problem pa lahko nastopi, ko je zunaj slabo vreme in starši ponavadi ne spustijo svojih otrok kar na igrišče, če zunaj »lije kot iz škafa«. Tukaj pride za male ljubitelje nogometa kot najboljša rešitev seveda ročni nogometTa je lahko neverjetna popestritev na vsakem rojstnodnevnem dogodku, ali podobni vrtni zabavi. Primeren za otroško sobo in ravno prav velik, da se ga lahko premika tudi v ostale stanovanjske prostore.

Ročni »šport«, če mu lahko tako rečemo, ki je v zadnje pol stoletja osvojil evropske lokale in klube, lahko pripeljete sedaj v življenje vaših otrok in verjemite mi, da vam bodo veliko bolj hvaležni kot če bi dobili nov telefon.

Normalno pa ne moremo pričakovati da bi čisto vsi otroci oboževali enak šport, ne silite otrok k nogometu če vidite da jim ne leži igra z nogo in jih preizkusite morda v odbojki ali košarki. Lahko pa, da ne marajo kolektivnih športov zaradi takšnih in drugačnih izkušenj v družbi, tedaj jih peljite na trening atletike ali gimnastike.

Odlično je, če imamo priložnost otroku predstaviti čim več različnih športov, da se potem lahko sam odloči kaj mu najbolj odgovarja.

Vzgajajmo športne navdušence
Vzgajajmo športne navdušence

Košarkarska mrzlica

V časih, ko imamo Slovenci v NBA ligi vrhunske igralce kot sta Luka Dončić in Goran Dragić, je marsikateremu šolarčku v največji interes igrati prav košarko. Če so torej vaši otroci dovolj veliki, oziroma bodo v kratkem, lahko na dvorišče pritrdite košarkarski koš.

Zaradi mile zime in sončnih dni so letos otroci relativni veliko zunaj na igriščih, prav tako so tudi vsi ostali in košarkarska igrišča so v večini cele dneve zasedena. Pri sosedih sem opazila, da so stvari “vzeli v svoje roke” in sinu, ki košarko naravnost obožuje in bi se rad drugo leto vpisal v košarkarski klub, za rojstni dan kupili čisto pravi prostostoječi koš za košarko.

Tako ima sedaj vsak dan po domači nalogi možnost vaditi na svojem lastnem igrišču, ki so mu ga naredili na delu parkirišča. Opažam, da igra deluje protistresno tudi na njegovega očeta, zato se jim včasih z veseljem pridružimo tudi mi.

Vzgajajmo športne navdušence

Če pa imate manjše otroke, ki še ne zmorejo meta žoge do pravega koša, lahko izberete prostostoječi koš za košarko All stars, ki je nastavljiv od višine 165 do 205 cm. Če si po naključju lastite obe velikosti prostostoječih košev, pa ju lahko oba nastavite na 205 cm višine in z družino izzovete na tekmo sosede ali prijatelje.

 

Naj zmaga najboljši!

Srečno,
Tina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja