Z otroci po stopinjah Celjskih grofov

družinski izletdružinski izlet

Vreme je zadnje vikende čudovito, zato bi bilo škoda, če bi se držali le okrog doma. Ob prostih dnevih se z družino radi odpravimo na kakšen potep, zato sem vam tokrat pripravila zanimive ideje za izlet v Celjsko Savinski regiji v vseh letnih časih.

Če imate radi gradove, potem morate obvezno narediti izlet po prestolnici Celjskih grofov.

Grad Žovnek

družinski izlet

Eden najstarejših gradov v Sloveniji, ki je bil nekoč zelo pomemben in mogočen. Tukaj so kot prvi lastniki v 12. stoletju gospodovali svobodni gospodje Žovneški, predniki Celjskih knezov, ki so v srednjem veku močno zaznamovali razvoj celotne Srednje Evrope, saj so bili ena najmočnejših in največjih plemiških družin. Grad Žovnek je postavljen na vzpetini nad Žovneškim jezerom in prikazuje prijeten razgled nad okolico.

Grad se postopoma obnavlja, saj je bil od zgodnjega 19. stoletja prepuščen propadanju, zdaj pa je grajski kompleks dostopen preko mostu in obnovljenega vhodnega oboka in je dostopen tudi z vozički, če vaši malčki še niso pripravljeni na daljše sprehajanje.

Braslovško jezero

Če ste ljubitelji neokrnjene narave, boste zelo navdušeni nad obiskom Braslovškega jezera, ki je dober kilometer odmaknjen od enega najstarejših naselij Braslovče, ki leži v Spodnji Savinjski dolini. Po ogledu gradu Žovnek, se splača obiskati še to jezero, saj se nahaja v neposredni bližini parih kilometrov. Tukaj je prijetna brunarica, kjer si boste lahko oddahnili in pripravili energijo za nadaljnja popotovanja. Vsaj mi, ki potujemo iz Ljubljane, si Vransko vzamemo za začetek izleta, si ogledamo grad Žovnek in jezeri, potem pa se napotimo naprej proti Celju.

Okoli jezera je nezahtevna učna pot, na kateri se otroci naučijo marsikaj novega, med drugim lahko odkrivajo spoznavanje različne vrste vodnih ptic, ki živijo ob jezeru.

 

Celjski grad

družinski izlet

Največja srednjeveška utrdba v Sloveniji, od koder se razprostira razgled skozi celotno središče in okolico Celja. Prvotno so grad posedovali Vovbrški grofje s Koroške, kasneje pa so ga podedovali Žovneški gospodje, ki so se po gradu tedaj poimenovali Celjski in se s tem vpisali kot najpomembnejša vladarska rodbina na območju današnje Slovenije.

Grad je v sedanjem času seveda popolnoma prenovljen in je pridobil sodoben Turistično informacijski center, ki je za starejše otroke privlačno VR ( virtual reality) doživetje. Za otroke od 8 do 15 let je vstopnina 6 evrov, za odrasle pa 9, igra pa traja 20 minut in za uporabo dobite natančna navodila. Pred prihodom je fino še preveriti, ali delajo in se naročiti na svoj termin.

Kamp Menina

Če ste pustolovske narave in če so vaši otroci željni novih dogodivščin v naravi, je borov gozdiček, kjer se nahaja kamp Menina, naravnost za vas. Vendar starši ne mislite, da se boste tukaj kaj preveč spočili, čeprav greste v naravo, neposredno k čisti alpski reki Savinji. Ogromno atraktivnosti vas bo prepričalo, da boste izbrali vsaj eno od njih, in dneva v Zgornji Savinjski dolini še dolgo ne boste pozabili. Tukaj je glavna točka pozornosti majhno jezero obdano z drevesi, kjer lahko otroci plavajo, skačejo v vodo in se igrajo vodne športe. Seveda tudi starši od tega nismo nujno izvzeti, mi smo bili lansko leto in sem sama kar nekajkrat skočila v toplo jezero, mož pa si je rajši vzel čas za adrenalinski park in se tako spustil po zipline jeklenici naravnost čez jezero, kjer smo se mi kopali. Izredno zabaven dan je bil to za našo družino, ampak še enkrat opozarjam, da želenega počitka nismo dobili,  v poletnih dneh pa lahko pričakujete veliko gnečo, saj je kamp velikokrat čisto nabasan.

Celjska koča

Da ne boste mislili, da smo pri nas mahnjeni samo na gradove – tako otroci kot midva jih res obožujemo – ampak radi imamo tudi mirne destinacije v naravi, kjer se najde prostor za počitek. Razen seveda če zapade sneg, takrat pa le redko počivamo, vsaj če imamo v bližini kakšno smučišče. Ena od pomembnih celjskih turističnih točk je planinska postojanka in smučišče Celjska koča, kjer z otroci uživamo tako ob lepem poletnem dnevu, kot tudi pozimi na snegu. Smučišče ni ravno največje, ampak naši otroci trenutno ne potrebujejo čisto nič več, kot smo bili deležni tukaj. Dve posodobljeni vlečni napravi sta namenjeni za vse, ki znajo že dobro smučati, za tiste mlajše ki se pa še učijo, je na koncu smučišča zelo pripraven poligon s tekočim trakom, zato ga večino ljudi iz regije priporoča kot najboljše manjše smučišče.

Oddih v toplicah

družinski izlet

V Sloveniji smo lahko zelo srečni da imamo tako široko ponudbo toplic. Otroci pa so nad tem seveda še bolj navdušeni, saj imajo že v večini toplic odlično oskrbo za otroške potrebe in njihove počitnice so tu skoraj bolj aktivne, kot poleti na morju. Tobogani, gusarske ladje, vodni vrtinci, slapovi in še neskončno drugih aktivnosti, ki jih ponujajo toplice, poskrbijo, da se tudi po deset dni nikoli ne dolgočasimo. Ne svetujem preveč, da hodite v toplice z majhnimi dojenčki, pri nama z možem se to pri prvi punčki ni najbolj obrestovalo in nisva kaj veliko odnesla od »dopusta«.

Sami nimamo nobene preference pri tako številnih ponudnikih, tako da se enkrat odpravimo v Čateške toplice, drugič v Terme Olimia, letos pa si bomo verjetno izbrali kaj tretjega. Tako vsako leto doživimo nove spremembe in ko smo se nazadnje po nekaj letih na primer vrnili v Terme Olimia, smo doživeli popolno preobrazbo, saj je bilo vse prenovljeno in dograjenih je bilo ogromno novih atraktivnosti.

Jelenov greben

družinski izlet
družinski izlet

To pa je naša stalna lokacija, ko gremo na dopust v toplice, pa naj bodo katere koli že v teh koncih. Za otroke je izredno originalno mesto, saj tudi v živalskih vrtovih niso obkoljeni s toliko srnami in jeleni, kot jih je na tem grebenu. Najlepše pa je videti to, da so vse živali spuščene in prosto tekajo po velikem ograjenem ozemlju. Če boste kdaj v bližini, vam bodo otroci zagotovo hvaležni, imajo pa tudi super gostilno, ki jo mi pogosto obiščemo, ko smo lačni in žejni.

Če so otroci zares pridni, je to tudi odlično izhodiščno mesto, da po kosilu otroke odpeljemo v Čokoladnico Olimje, ki se nahaja v neposredni bližini.

Dežela pravljic in domišljije

Vklopite svojo domišljijo, otroci tukaj s tem ne bodo imeli težav, saj je vse skupaj ena velika povezana pravljica. Srečali boste junake iz raznovrstnih risank in pravljic, prav tako kot tudi iz filmov.  Že takoj pri vhodu boste videli palčka, kako vas vabi v svojo deželo, zato naši otroci zmeraj rečejo da gremo k palčkom, ko pridemo sem.

Kilometer naprej od samostana Olimje se v gozdu skriva Dežela pravljic in domišljije, srečali boste Kekca in Bedanca, marsikatero čarovnico, ki so tu glavna atrakcija in tudi Sneguljčico ter vseh sedem palčkov. Za vogalom spet vidimo volka in nato Rdečo kapico, malo naprej pa spet sedem kozličkov. Tudi Zvezdica Zaspanka je tu in komet Repatec, pomagali pa boste lahko Žogici Nogici, ki ji nagaja papirnati zmaj.

Interaktivne doma narejene igrače bodo všeč marsikateremu otroku, vendar bodite pozorni, da ne bodo nepričakovani glasovi prestrašili vaših najmlajših otrok.

Deželo pravljic in domišljije je ustvaril Jože Brilej (1924 – 2015), ki je bil ravnatelj OŠ Podčetrtek in prejemnik Žagarjeve nagrade, najvišjega  priznanja pedagoškemu delavcu v Sloveniji. Z denarjem od te nagrade je z družino zgradil kočo in pričaral vse lutke in jih povezal v celoto.

 

Ne glede na to, kaj boste izbrali, pomembno je, da družina čas preživi skupaj!

Prijetno potepanje!

Tina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja