Zakaj otroci jokajo?

Zakaj otroci jokajoZakaj otroci jokajo

Ali znamo ločiti med izsiljevanjem in bolečino?

Dve metodi

Tako kot na veliko drugih področjih v življenju se tudi pri vzgoji ločita dva različna pogleda na to, kako ravnati z otroci ko začnejo jokati.

Zakaj otroci jokajo

Ali res menite da vas vaš otrok izsiljuje, ali dejansko trpi za neko bolečino, mu manjka ljubezni, ali je res samo tako zaspan ali lačen?

Takšna in podobna vprašanja so se mi stalno porajala v glavi, ko sem se začela soočati z neprestanim jokom. Kdaj je torej ta ločnica, ko moramo vklopiti notranji alarm in kdaj moramo otroku dati vedeti, da se mora nekaterim stvarem znati odreči?

Ali sedaj zavzamem strogo držo in se držimo absolutno vsakega ukaza, prepovedi, ali pa poskusimo rajši najti srednjo pot, ki je vmes med otrokovim prizadevanjem in njegovim izsiljevanjem.

V vsakem primeru je, če se ne držimo svojih načel in vedno na koncu popustimo, za nas slabše, saj se bo otrok navadil, da vedno lahko dobi kar želi, pa čeprav za začetni jok ni bilo povod “izsiljevanje”.

Dejstvo je, da nas otrok vedno rabi. Mogoče pa razlog, ko nas potrebuje, ni v skladu z našimi objektivnimi merili. Morda rabi samo našo bližino in temu reči izsiljevanje je lahko zelo narobe.

Kaj narediti ko otrok neprestano joka

No pa pojdimo od začetka.

Najprej se moramo prepričati, kako polni pleničke in ali dovolj dobro napreduje. Če je vse v redu, se vprašamo, ali se lažje umiri v varnem naročju ob telesnem stiku, ob nadaljnjem dojenju, stabilnem rahlem zibanju, ko je privit ob materino telo. Če neutolažljivo joka, moramo preveriti morebitne zdravstvene vzroke. Občutljivi dojenčki in dojenčki v težavah pogosto zavračajo vsakršno spanje zunaj telesnega stika. To velja predvsem za dojenčke s kolikami in alergijami, bolne dojenčke in novorojenčke po težkem porodu.

Zakaj otroci jokajo

Otrok nam z jokom nekaj sporoča

Zmeraj imejte v mislih da nam otrok želi z jokom nekaj dopovedati, saj nima neke enakovredne možnosti komunikacije. Vsekakor najprej preverimo možne vzroke za jok:

Vzroki povezani s hrano: Prehitro pitje in požiranje zraka (dušenje zraka v črevesju povzroči boleče napenjanje), povečano ali počasno gibanje črevesja (povzroča povečano tvorbo črevesnih plinov), lakota (če mati ne proizvaja dovolj mleka), podhranjenost, alergije na hrano ali intolerance, ki povzročajo napenjanje (alergija na kravje mleko ali laktozna intoleranca).

Psihološki vzroki: Psihološko stresne situacije (pretirane zahteve staršev, zavrnitev otroka, težave v medosebnih odnosih med starši, konkurenca med brati in sestrami).

Telesni vzroki: Druge bolezni, kot so: okužbe ušes, dihal ali sečil, refluksna bolezen, prebavne motnje (driska, zaprtje), vnetje črevesja, ki jo povzroča parazitska bolezen, invaginacija črevesja (blokada v črevesju).

Z nekoliko izkušnjami boste gotovo kmalu ugotovili, kaj vašemu malemu v nekem trenutku manjka in kako mu lahko pomagate.

Zakaj otroci jokajo

Včasih pa tudi pri najboljši volji ne boste mogli ugotoviti, kaj bi otrok rad. Zaradi tega vam ni treba imeti slabe vesti. Vendar je prav, da ga kljub temu potolažite.

Žalostno je, da smejoč in dobrovoljen otroček od okolja izvabi bistveno več pozitivnih odzivov kot čemeren, nezadovoljen in jokajoč dojenček, pa bi jih prav ta potreboval mnogo mnogo več. Neutolažljivi otroški jok in nezadovoljstvo prav gotovo povečata tesnobo pri starših. Samozavest staršev, katerih otroček zelo intenzivno joka in je zelo zahteven, se manjša in ta občutek ni prijeten. Hkrati pa se tesnoba staršev res prenaša na dojenčka in ga vznemirja – in negativni začarani krog je vzpostavljen.

Prav tako je pomembno, da je v času joka, če je mogoče, z vami partner in vsake toliko prevzame skrb za pomiritev dojenčka, saj bo lažje prenašal jok, ker ni bil cel dan zaseden z dojenčkom. Če se bosta izmenjevala in bo vsak imel vmes malo odmora, bosta lažje preživela naporne ure.

Zakaj otroci jokajo

Meni je naprimer prav prišla prenosna zibelka, ki sem jo lahko vozila po stanovanju. Včasih je bilo dovolj že to, da je bila dojenčica v istem prostoru kot jaz. Z mano je bila med kuhanjem in pospravljanjem.

Poskusite lahko tudi z raznimi igračkami, ki oddajajo zvok, ki naj bi bil podoben zvoku, katerega so dojenčki navajeni iz maminega trebuščka. Teh je kar nekaj na voljo in nekaterim, pravijo, zelo pomagajo pri umirjanju.

Zakaj otroci jokajo

Nenazdnje pa poskrbite tudi zase. Če je mama umirjena in sproščena, se bo to sigurno poznalo tudi na otroku. Ne pozabite, da otroci še prehitro zrastejo in potem kaj kmalu pogrešamo tiste čase, ko so bili še čisto majhni. Poskusite uživati vsak dan posebej, saj je le en in točno ta, se nikdar več ne bo vrnil.

 

Pa srečno!

Tina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja